Studenter – psykisk helse og rusmiddelbruk
Søknadsfrist
Tilskuddsordningens mål er å fremme god psykisk helse og livskvalitet blant studenter, og forebygge problemer knyttet til bruk av rusmidler, blant annet gjennom å fremme samarbeid og kunnskapsdeling om forebyggende rusarbeid og psykisk helsearbeid rettet mot studenter. Tilskuddsordningen er videreført i statsbudsjettet for 2025. Det er gjort justeringer i regelverket for tilskuddsordningen for 2025, slik at detbedre treffer formålet med ordningen.
Sist oppdatert
Om tilskuddsordningen
Statsbudsjettet kap. , post.
Målet er å fremme god psykisk helse og livskvalitet blant studenter, og forebygge problemer knyttet til bruk av rusmidler, blant annet gjennom å fremme samarbeid og kunnskapsdeling om forebyggende rusarbeid og psykisk helsearbeid rettet mot studenter.
Tilskuddsordningen skal følge opp funnene i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT), og understøtte Opptrappingsplan for psykisk helse (2023-2033).
Målgruppe er studenter ved fagskoler, høgskoler, universiteter og høyere utdanning.
Kriterier for måloppnåelse for ordningen som helhet
Med utgangspunkt i overordnet mål for tilskuddsordningen skal Helsedirektoratet rapportere tilbake til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), som igjen skal rapportere til Stortinget om oppnådde resultater.
De tiltakene som det innvilges tilskudd til skal bidra til å nå målet for ordningen. Helsedirektoratets vurdering av resultater og effekt baseres på en skjønnsmessig vurdering av tilskuddsmottakernes rapportering (se regelverkets punkt 7) og eventuelle andre kilder.
Resultater og effekt vurderes etter følgende kriterier, disse fungerer som indikatorer for ordningens samlede måloppnåelse:
- Andel av studenter og studiesteder som har et tilbud om helsefremmende/ forebyggende tiltak, inkludert retningslinjer for rusmiddelforebyggende tiltak
- Kvalitativ vurdering av den samlede tiltaksporteføljens effekt og kunnskapsforankring, og om disse er egnet til å fremme psykisk helse og livskvalitet i målgruppen
- Overordnede resultater fra kartlegginger av studenters psykiske helse og rusmiddelbruk, blant annet gjennom SHOT
☒ Annet foretak ifølge særskilt lov, se presisering
Tillegg, vilkår og presiseringer
Studentsamskipnader etter samskipnadsloven kan søke og motta tilskudd fra tilskuddsordningen. I tillegg er ANSA – studentorganisasjonen for norske studenter i utlandet, søknadsberettiget.
Universiteter, høyskoler og fagskoler samt studentorganisasjoner kan ikke søke tilskudd direkte, men vil være naturlige samarbeidspartnere for studentsamskipnader
Se andre tildelingskriterier
Følgende kriterier blir vektlagt ved vurdering av søknad:
- Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Det kan innvilges tilskudd til:
Midlene skal brukes til tiltak som bidrar til måloppnåelse for tilskuddsordningen som beskrevet i regelverkets punkt 1.
Det innvilges støtte til tiltak som stimulerer til å styrke kompetanse om psykisk helse og forebygging av rusmiddelrelaterte plager og (videre-)utvikle samarbeid mellom samskipnad, utdanningsinstitusjon og vertskommune.
Tillegg og presiseringer:
Kompetansetiltak rettet mot studenter skal gjøres tilgjengelig digitalt og uten kostnad for studentene.
Alle større utviklingsprosjekter (dvs. tiltak som innvilges 2 mill. kroner eller mer) skal evalueres, og en plan og budsjett for evaluering skal fremgå av søknaden. Inntil 10 prosent av tilskuddsmidlene kan benyttes til evalueringsarbeidet.
Tilskuddsmidlene skal ikke benyttes til å finansiere lovpålagte oppgaver som faller inn under Helse- og omsorgstjenesteloven. Tilskuddet skal ikke dekke utgifter til klinisk virksomhet, eller investeringer.
Vurderingskriterier og utmåling av tilskuddets størrelse:
Mottatte søknader vil bli vurdert opp mot kriteriene i tabellen under. Vektingen av de enkelte kriteriene er veiledende.
I vurderingen vil det bli lagt vekt på at ulike tiltak som innvilges tilskudd samlet sett når en vesentlig andel av studentpopulasjonen, samtidig som det sikres geografisk spredning. Tiltak med nasjonal utbredelse, eller som kan ha overføringsverdi til andre studentsamskipnader, vil bli prioritert. I tillegg vil tiltak som bygger på anerkjente, kunnskapsbaserte metoder og/eller er vurdert å ha god effekt i uavhengige studier vil bli prioritert.
Tiltak (50%)
- Fremme psykisk helse og livskvalitet og forebygge problemer knyttet til rusmiddelbrukI hvilken grad kan tiltaket bidra til å fremme psykisk helse og livskvalitet, og forebygge rusrelaterte problemer hos målgruppen?
- Kunnskapsutvikling og kompetanseI hvilken grad bidrar tiltaket til å fremme kunnskapsutvikling? I hvilken grad kan tiltaket bidra til å styrke studenters og studiesteders helsekompetanse knyttet til psykisk helse og rus?
- Fremme samarbeidI hvilken grad fremmer tiltaket samarbeid mellom samskipnader eller mellom samskipnader og andre aktører?
- OverføringsverdiI hvilken grad vil tiltaket ha overføringsverdi nasjonalt/ til andre samskipnader?
- Sammenheng med Opptrappingsplan for psykisk helseI hvilken grad er tiltaket egnet til å støtte opp under målbildet i opptrappingsplan for psykisk helse?
- Klinisk virksomhetSkal tilskuddet benyttes til å finansiere oppgaver som faller inn under lovpålagte oppgaver etter Helse- og omsorgstjenesteloven?
Søknad (40%)
- Samlet vurdering av søknadenI hvilken grad gir søknaden en utfyllende og realistisk beskrivelse av tiltaket, hvordan det skal gjennomføres og følges opp?
- Kunnskapsbasert metodehvilken grad benytter prosjektet relevant metodikk med dokumentert effekt?
- Evaluering og brukerundersøkelserEr det lagt planer for evaluering av tiltaket? Har søker beskrevet hvordan tilbakemeldinger eller erfaringer kan bidra til å videreutvikle tiltak og aktiviteter?
- Tilgjengeliggjøring av kompetansetiltakVil kompetansetiltak rettet mot studenter gjøres tilgjengelig digitalt og uten kostnader?
Budsjett (10%)
- Sammenheng mellom søknadsbeløp og aktiviteterI hvilken grad er søknadsbeløpet rimelig sett opp mot forventet utbredelse og det planlagte aktivitetsnivået?
- Sammenheng mellom søknadens omfang og ordningens budsjettrammeI hvilken grad er søknadsbeløpet rimelig i forhold til tilskuddsordningens totale budsjett?
- Videre plan for finansieringEr det tatt stilling til om og hvordan tiltaket kan videreføres etter tilskuddsperioden?
Rapporteringsfrist er 01.04 året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt for.
☒ Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers dokumentasjon og vurdering av gjennomført tiltak og hvordan eller i hvilken grad tiltaket har bidratt til å nå målene for tilskuddsordningen (se regelverkets punkt 1 og 2).
Rapporteringen skal spesifikt inneholde:
- En beskrivelse av aktiviteter og tiltak som er gjennomført
- Informasjon om antall studiesteder/campus og antall studenter som er omfattet av helsefremmende/ forebyggende tiltak
- En beskrivelse av gjennomført samarbeid og kunnskapsdeling
- Informasjon om ev. utvikling av retningslinjer for rusmiddelbruk og rusmiddelforebyggende tiltak ved studiestedet
- Resultater fra eventuelle brukerundersøkelser og innspill fra studenter
- En vurdering av om og ev. hvordan tiltaket kan videreføres uten tilskuddsfinansiering
Eventuelle andre rapporteringskrav blir beskrevet i tilskuddsbrevet.
Rapporteringen skal beskrive status og oppnådde resultater sammenlignet med beskrivelsen i tilskuddsmottakerens søknad. Er det avvik mellom forventet og oppnådde resultater og effekt, skal dette belyses.
Helsedirektoratet vil sammenligne informasjonen i tilskuddsmottakerens rapportering med informasjonen i tilskuddsmottakerens søknad når vi vurderer om tiltaket har oppnådd målene. Dette vil også bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) som er beskrevet i regelverkets punkt 2.
☒ Regnskap: Budsjett og regnskap fra tilskuddsmottaker som viser bruken av tilskuddsmidlene skal kunne sammenlignes. Nærmere informasjon om regnskapsrapportering blir spesifisert i tilskuddsbrevet.
Midlene skal benyttes og regnskapsføres innen 31.12. det året tilskuddet ble innvilget for. Eventuelle ubrukte midler skal oppgis i rapporteringen. Tilskuddsmottakeren må sende begrunnet søknad til Helsedirektoratet om overføring av eventuelle ubrukte midler.
☒ Revisorattestasjon: Der det innvilges tilskudd på 200 000 kroner eller mer, stiller Helsedirektoratet krav om revisorbekreftelse av regnskapet. Mer informasjon om revisorkontroll og attestasjon vil bli gitt i tilskuddsbrevet.
Søknaden skal inneholde:
- Søkerens mål med tilskuddet
- Beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til
- Budsjett (oppstilling skal kunne sammenliknes med regnskap dersom regnskap kreves)
- Delfinansiering eller tilskudd fra andre instanser
- Egenfinansiering
- Søkerens vurdering av risiko ved prosjektet
- Redegjørelse for interne og eksterne kontrolltiltak som skal sikre korrekt rapportering og måloppnåelse for tiltaket
Søknaden skal undertegnes av styreleder eller den som har signeringsfullmakt.
Tillegg og presiseringer:
Søknad om tilskudd skal sendes Helsedirektoratet på fastsatt skjema. Det kan kun søkes om tilskudd for ett år av gangen.
Søknaden skal inneholde en beskrivelse av planlagt tiltak og aktiviteter og hvordan dette vil bidra til måloppnåelse for tilskuddsordningen.
Søknaden må inneholde informasjon som viser at tiltaket oppfyller tildelingskriteriene i punkt 5.
Søknaden skal inneholde et anslag for hvor mange studenter som forventes å få nytte av tiltaket.
Søkeren skal formulere en realistisk angivelse av tiltakets resultater og effekt. Når tilskuddsperioden er over, skal tilskuddsmottaker rapportere om oppnådde resultater og effekt svarer til beskrivelsen gitt i søknaden.
Ressurser
Gå til forvalters nettsted for å søke på ordningenTilskuddsregelverkRelaterte tilskuddsordninger
- 2.desember
Driftstilskudd til frivillige rusmiddelpolitiske organisasjoner
Helsedirektoratet - 2.desember
Frivillig rusmiddelforebyggende og spilleavhengighetsforebyggende innsats
Helsedirektoratet - 2.desember
Psykisk helse i skolen
Helsedirektoratet - 2.desember
Faktainformasjon om rus og rusmidler
Helsedirektoratet - 2.desember
Drift av nasjonale foreninger og stiftelser med forebyggende innsats på rusmiddel-, doping-, og spillområdet
Helsedirektoratet